BUOGrafie

Bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen

BUOG creëert theaterproducties, films, documentaires, interactieve tentoonstellingen en evenementen met een grote belevingsfactor. Voor instellingen of bedrijven, op mooie plekken in landschap of gebouw, met de mensen die daar wonen of werken.

Bij een bedrijfsopdracht is bewustwording of bedrijfsprofilering vaak het doel. Door goed te kijken naar het bedrijf en de mensen weet BUOG vaak met een passend en uiterst verrassend conceptvoorstel te komen. BUOG probeert altijd de mensen binnen het bedrijf bij het gebeuren te betrekken om zo samen tot een onvergetelijk en bijzonder iets te komen.

Bij het maken van hun theater staat BUOG midden in de gemeenschap. Er wordt altijd gestart met een doordacht concept, gebaseerd op historie, omgeving en actuele ontwikkelingen. Dit wordt uitgewerkt in een pakkend scenario en een professionele vormgeving, regie en compositie. Naast professionals doen er vaak tientallen vrijwilligers uit de directe omgeving mee. Ook is er altijd samenwerking met lokale bedrijven. Met een enthousiaste en energieke aanpak resulteert dit in een gebeurtenis die vaak nog jarenlang positieve gevolgen heeft voor de direct betrokkenen en de omgeving.

BUOG producties staan voor

  • de gemeenschap op z’n sterkst
  • cultuur in de kiem van de gemeenschap
  • ieders talent wakker maken en uitnodigen om deel te nemen

November 2016 kreeg BUOG de Friesche Anjer 2016 uitgereikt: de oeuvre prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds, verdiend vanwege de vele verrassende culturele projecten en het leggen van bijzondere verbindingen tussen professionals en amateurs in het culturele veld.

Oorsprong en achtergonden

BUOG werd opgericht in 2002 door Pieter Stellingwerf en Kees Botman. Zij bedachten en produceerden de openings- en slotvoorstelling voor ‘Friesland Vaart’. Een groot bestraat drijvend plein met een 40 meter hoge schoorsteen voer in negen dagen langs de industriële vaarroute in opdracht van de Provinsje Fryslân, en markeerde de start van dit bedrijf.
Met steeds wisselende teams van muzikale en theatrale professionals en per gelegenheid vele vrijwilligers, staat BUOG al meer dan 12 jaar garant voor het Bedenken en Uitvoeren van Ongewone Gebeurtenissen.

Kees Botman
Gevormd in het theater als inspiciënt en lichtontwerper, en geschoold door SOTT theaterschool. Richt zich voornamelijk op vormgeving en conceptontwikkeling. Is van mening dat vorm en materiaal elkaar moeten uitdagen en gebruikt tegenstellingen om een object of een gebeurtenis spanning te geven.

Pieter Stellingwerf
Studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, en legde zich toe op het regisseren. Zijn werkwijze kenmerkt zich door een uitgekiende samensmelting van locatiegebruik, speelstijl, muziek, humor, sterke theatrale beelden en verrassingeffecten.

November 2016 kreeg BUOG de Friesche Anjer 2016 uitgereikt: de oeuvre prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds, verdiend vanwege de vele verrassende culturele projecten en het leggen van bijzondere verbindingen tussen professionals en amateurs in het culturele veld.

Download de Buografie (pdf)


BUOG is een Algemeen nut beogende instelling (ANBI). Download deze pdf om hier meer over te weten te komen.