Berend Botje Retour zeilreis

Zeilreis Berend Botje Retour van Kiel naar Groningen


Berend Botje is weerom.

Waar Berend Botje gebleven was? Wij weten het: in Tallinn!
Berend Botje is gebaseerd op de, uit Zuidlaren afkomstige, internationale zeeheld Lodewijk van Heiden. Na een fiks aantal gewonnen zeeslagen keerde hij bij pensioen terug naar Zuidlaren maar daar kon hij zijn draai niet meer vinden. Hij dwaalde soms over het Zuidlaardermeer maar op een dag verdween hij om in Tallinn (Estland) te sterven.
Wij brachten in 2017 Berend Botje weerom.

Het project Berend Botje Retour bestond uit drie onderdelen.
Het eerste deel bestond uit het maken van een kunstwerk door kunstenaars uit Zuidlaren en Tallinn op de plek van zijn graf: de ziel van Berend Botje.
Het tweede deel: het terugzeilen van het kunstwerk weer naar huis.

Het derde onderdeel werd gevormd door de intocht op 29 september in Zuidlaren en deze processie ging over in een spectaculair vuur en vlam hoogtepunt met strijdende graafmachines en medewerking van toneelgroepen, zangers, dansers en muzikanten, om hem zo ritueel ter aarde te bestellen. Einde discussie waar Berend Botje gebleven is!


De zeilreis
Deze eenmalige en unieke zeilreis ging van Kiel naar Groningen van 22 tot 29 september 2017.
Gasten en media zeilden mee met de schoener Zephyr en brachten het kunstwerk via rivier de Eider, de Duitse Wadden- en Noordzee, Helgoland en Norderney naar Groningen.

Berend Botje Retour is gemaakt in het kader dat gemeente Tynaarlo in 2017 dé Culturele gemeente is van Drenthe. Een jaar dat volledig in het teken staat van ‘historie met een knipoog’.