de dag die als een droom voorbij ging

Vincent van Gogh jaar, Zweeloo. Een poëtische dwaaltocht door Zweeloo met live muzikanten en kunstenaars.


Vincent van Gogh jaar, Zweeloo. De dag die als een droom voorbij ging

Vincent van Gogh verbleef drie maanden van zijn leven in Drenthe en leefde daar op kosten van zijn broer Theo. Deze vond dat Vincent in contact moest komen met de Duitse schilder Liebermann, die van tijd tot tijd in Zweeloo en omstreken verbleef.

Een dagtocht naar Zweeloo leverde jammer genoeg geen ontmoeting op met de Duitse schilder. Toch werd het een onvergetelijke en bepalende dag. Wij geloven dat Zweeloo bepalend was voor de verdere carrière van Vincent van Gogh, Zweeloo heeft veel kunstenaars geïnspireerd, en doet dat nog steeds.

We maken een community project: omwonenden, muzikanten en kunstschilders gaan samenwerken in een muzikale en beeldende voorstelling over de gemoedstoestand van Vincent’s dag te Zweeloo.

4 Groepen maken met gidsen een route door het dorp. Op vier historische boerenerven zijn korte theatrale muzikale belevingen met live kunstenaars wiens werken achter de muzikanten groot geprojecteerd worden. Een schilder, zandschilderaar, houtskool-schetser, graffiti-artiest etc. Elke scene is gebaseerd op een gemoedstoestand van Vincent van zijn dag te Zweeloo: Verlangen, Teleurstelling, Verwondering, Acceptatie.

Op het eind komen de vier groepen samen (300 bezoekers) rondom de door Vincent getekende kerk van Zweeloo. Aan weerszijde van het kerkje zijn korte muzikale theater scenes van Theo (kom naar Parijs Vincent!) en Vincent (kom naar Zweelo Theo!) met acteurs en geprojecteerde beelden en zinnen uit de brieven van Vincent.

Planning September 2023. 50 deelnemers, 7 voorstellingen totaal 2000 bezoekers.

Inspiratie Beste Theo,

Wou u eventjes vertellen van een tochtje naar Zweeloo, het dorp

waar Liebermann lang gelogeerd heeft. Die streek rond Zweeloo is op dit moment geheel en al jong koren, onafzienbaar sours, dat aller-, allereerste groen dat ik ken. Met erboven een lucht van een fijn lila-wit…...het inrijden v. h. dorp was toch zo mooi. Enorme mosdaken van huizen, stallen, schaapskooien, schuren. Hier zijn de woningen heel breed, tussen eikebomen van een superbe brons…… verbeeld u een laantje van hoge populieren met de herfstblaadjes toen, verbeeld u een brede modderweg, alles zwarte modder met rechts hei tot in 't oneindige, links hei tot in 't oneindige, een paar zwarte driehoekige silhouetten v. plaggen­keten, waar door de venstertjes een rood licht schijnt van 't vuurtje, met enkele plassen vuil, geelachtig water die de lucht weerspiegelen, waar veenstammen in verrotten. Vincent

Opdrachtgever: BUOG

Lokatie: Zweeloo

Aantal medewerkers: 50

Publieksbereik: 2000