Wie Wind Zaait

Onstuimig muziektheater in Waterland


Wie Wind Zaait, muziektheater
met de laarzen aan

Juni 2016. In het weiland bij Ransdorp werden de contouren van een kerk zichtbaar. Levensgroot gemaakt van aluminium truss-delen. een baken in het weidse land. Strobalen werden afgeleverd om een dijk te bouwen. De Waterlandse Harmonie: houtblazers, koperblazers, slagwerk, acteurs, koor en bouwploeg maakten samen een beeldende muzikale voorstelling voor 10 keer 400 man publiek die gaande weg het verhaal het water letterlijk aan de schenen kreeg: er werd tegen het einde van de voorstelling 50 m2 water in de kerk gepompt. Publiek droeg daarom laarzen.

Een muziektheatervoorstelling naar aanleiding van de watersnoodramp van 1916, een gebeurtenis die op veel manieren wordt herdacht. Wie Wind Zaait plaatst het verhaal midden in het dorp, bij de Waterlandse Harmonie. Al 110 jaar lang maakt dit orkest deel uit van het sociale, culturele en maatschappelijke leven. Het stuk wordt gespeeld door acteurs, zangers en koren uit de omgeving. Veel deelnemers kennen de geschiedenis van de ramp uit overlevering, nu brengen zij het verhaal met elkaar tot leven. Er werkten 100 man (koor, orkest, acteurs, figuranten en ondersteuning) mee.

Verhalend maakte het publiek mee hoe 100 jaar geleden de overstroming binnenkwam, en hoe het nu ervaren zou worden. Twee gelijke omstandigheden in een veranderende samenleving.

De overstroming van Waterland in 1916 was een ingrijpende gebeurtenis. Op Marken verdronken 19 mensen, duizenden stuks vee kwamen om en de materiƫle schade was gigantisch. Deze overstroming leidde dan ook tot de afsluiting van de Zuiderzee, waardoor een eeuwenoude visserscultuur verdween.